به گزارش مشرق، چه کار کنیم که هم از یک چاشنی شیرین برای دلپذیر کردن چای و نوشیدنی و غذاها بهره مند شویم و هم دچار خطرات و مشکلات ناشی از مصرف قند نشویم. به عبارتی چه مواد غذایی دیگری وجود دارند که قند آنها طبیعی و بی ضرر خواهد بود؟ در ادامه همراه ما باشید تا به جواب این سوالات بپردازیم.
چرا شکر برای بدن مضر است؟
شکر و قند دارای ترکیبات بسیار مضر و خطرناکی است به گونه ای که تقریبا هیچ ویژگی مثبتی برای سلامتی بدن ندارد اما ویژگی های منفی و مضر آن به مراتب بیشتر بوده و می توان در مورد آن فهرست طویلی ارائه کرد.
یکی از مضرات و نکات منفی شکر ایجاد اختلال در هورمون هایی که عامل سیری و گرسنگی در بدن هستند است. همین عامل باعث می شود تا جذب کالری افزایش یابد و منجر به چاقی شود.
علاوه بر آن شکر سوخت و ساز بدن را تحت تاثیر قرار داده و باعث افزایش انسولین و ذخیره چربی می شود.
به باور محققان ارتباط بسیار مستقیمی بین شکر و اضافه وزن و برخی از بیماری ها وجود دارد. به عبارتی ساده تر کسانی که میزان مصرف شکر بالایی دارند در مقایسه با دیگر افراد بیشتر در معرض خطر چاقی و ابتلا به دیابت و بیماری های قلبی و سرطان هستند.
مصرف شکر باعث ترشح دوپامین در قسمت مرکزی مغز شده و باعث افزایش اشتها می شود.
اگر شما هم جزو آن دسته از کسانی هستید که چای و قهوه و نوشیدنی ها و سایر خوراکی ها را بدون افزودن چاشنی شیرین نمی توانید میل کنید این مقاله را تا آخر مطالعه کنید تا با جایگزین های طبیعی قند و شکر که دارای طعم شیرین و مطبوع هستند و در عین حال دارای کمترین خطر هستند آشنا شوید و با خیال راحت از نوشیدنی های مورد علاقه خود با طعم شیرین لذت ببرید.
برای قند و شکر جایگزین های فراوانی وجود دارد که ما در اینجا به چند مورد آن اشاره خواهیم کرد.
۱. عسل طبیعی
عسل طبیعی و خالص در درمان بیماری های ناشی از مصرف قند مؤثر است.
عسل طبیعی با طعم بسیار شیرین و دلپذیرش دارای در صد بسیار ناچیزی از قند های مضر است. زنبور عسل این حشره خارق العاده با استفاده از جمع آوری شهد گیاهان و در طی فرایندی در بدن خود شهدها را تبدیل به یک ماده بسیار شیرین و لذیذ می کند که دارای خواص بیشماری است. به طوری که می توان گفت عسل یک غذای کامل و یک داروی طبیعی و موثر است.
عسل حاوی مواد معدنی و ویتامین ها و مقادیر زیادی آنتی اکسیدان است. این آنتی اکسیدان ها متشکل از اسید های فنولیک و فلانوئید ها است. همین خاصیت آنتی اکسیدانی عسل باعث جلوگیری از بیماری هایی مانند دیابت و سرطان و.. است.
عسل طبیعی حتی در مواردی که گزارش شده سبب درمان و بهبود بیماری های ناشی از مصرف قند و شکر شده است. اما توجه داشته باشید که هنگام تهیه عسل از طبیعی بودن آن اطمینان حاصل کنید.
میزان قند در هر صدگرم عسل ۸۰ گرم است.
۲. کشمش
کشمش مشروط بر طبیعی بودن آن جایگزین مناسبی برای قند است.
کشمش یک ماده غذایی کاملا طبیعی با طعم شیرین و لذیذ است که خواص بی شماری دارد. کشمش باعث تقویت بنیه بدن شده و قند خون را تنظیم و سیستم ایمنی بدن را بالا می برد.
کشمش توسط مردم قدیم از قرن ها پیش به عنوان دومین شیرین کننده طبیعی بعد از عسل شناخته می شد.
کشمش نیز مانند عسل مشروط بر اینکه به طور طبیعی به دست آمده باشد جایگزین بسیار مناسبی برای شکر است. کشمش را باید به طور طبیعی و در نور آفتاب و بدون استفاد از مواد شیمیایی و تیزاب کننده خشک کرد.
میزان قند موجود در هر ۱۰۰ گرم کشمش ۵۸ گرم است.
۳. خرما
شیرین کننده جایگزین شکر, جایگزین های قند و شکر, مواد جایگزین قند
خرما باعث تقویت سیستم دفاعی بدن میشود
خرما یک میوه بسیار شیرین و لذیذ با خاصیت های بی شماری است. خرما باعث افزایش سیستم ایمنی بدن شده و فعالیت مغز را بهبود می بخشد، کلسترول خون را تنظیم کرده و باعث تقویت کلی بدن می شود.
خرما در مناطق گرمسیری و در نیمه جنوبی کشور ما کشت می شود و دارای نژاد های متنوعی است اما خواص همه تقریبا یکسان است.
خرما دارای ۵۰ درصد گلوکز و ۲۵ درصد ساکاروز است. بنابر این اگر چه خرما یک جایگزین طبیعی برای شکر است اما افراد مبتلا به امراض قندی باید در مصرف آن احتیاط کنند.
۴. توت خشک
توت خشک شده با روش های طبیعی جایگزین مناسبی برای شکر است
توت خشک یک خوراکی لذیذ و پر خاصیت است که از قدیم تا کنون جزو تنقلات پر طرفدار بوده است. طعم شیرین و مطبوعش آن را به یک جایگزین مناسبی برای شکر تبدیل کرده است.
مهمترین خواص این میوه خاصیت ضد سرطانی آن است. قند خون را کاهش داده و کم خونی ناشی از کمبود آهن را درمان می کند. برای درمان سرفه و آسم و روماتیسم نیز بسیار مفید است.
هر ۱۰۰ گرم توت خشک حاوی ۷ گرم قند است و جایگزین خوبی برای شکر است. توت خشک شده با روش طبیعی و بدون استفاده از مواد شیمیایی دارای خواص بسیار مفیدی است و قند مورد نیاز بدن را تامین می کند.
۵. انجیر خشک
انجیر خشک جزو تنقلات خوش طعم و پرطرفدار و جایگزین خوبی برای قند است.
انجیر یک میوه خوش طعم و پر طرفدار با طعم شیرین و دلچسب است. انجیر خشک دارای خواص بی شماری است که در اینجا تنها به بخش کوچکی از خواص آن اشاره می کنیم. انجیر خشک ضد سرطان بوده و باعث تقویت حافظه، تقویت ریشه مو، درمان گلودرد، درمان لاغری و ... است.
انجیر سرشار از ویتامین ها و آنتی اکسیدان های قوی است. انجیر هم در کنار کشمش و توت خشک جزو تنقلات بسیار خوش طعم با خواص بی نظیر بوده است.
مقدار قند در هر ۱۰۰ گرم انجیر ۴۵ گرم است و جایگزین مناسبی برای شکر و قند است. انجیر هم باید در شرایط طبیعی و بدون استفاده از مواد شیمیایی خشک شده باشد.
۶. استیویا
مصرف گیاه استیویا سبب کنترل قند خون میشود
استیویا گیاهی است از خانواده گل های داودی. طبق تحقیقات و آزمایشات مشخص شد که درصد کالری در این گیاه صفر است. شیرینی این گیاه از شکر بیشتر بوده و قند حاصل از آن صد درصد بی ضرر بوده و هیچ عوارضی برای بدن ندارد.
این گیاه در گلخانه ها و در محیط های خانه به راحتی قابل کشت است. قند آن را نیز می توانید خودتان استخراج کنید.
مصرف این گیاه سبب کاهش و کنترل قند و فشار خون است.
۷. زایلیتول
میزان قند موجو در گیاه زایلیتول ۴۰ درصد کمتر از شکر است.
زایلیتول از ذرت یا گیاه توس استخراج می شود. این ماده در میوه ها وسبزیجات به وفور یافت می شود. زایلیتول یک الکل قند است و میزان شیرینی آن مانند شکر است.
میزان کالری موجود در هر گرم از این ماده برابر با ۴/۲ کالری است. که این میزان در مقایسه با کالری شکر ۴۰ درصد کمتر است. زایلیتول باعث کنترل قند خون شده و انسولین را افزایش نمی دهد.
میزان فروکتوز موجود در این ماده صفر است از این رو مضرات قند و شکر را ندارد. زایلیتول دارای فواید و خواص فراوانی است. این ماده هیچ اثر مخربی بر دندان ها نداشته و حتی باعث کاهش فساد دندان می شود و برای سلامتی آنها بسیار مفید است.
زایلیتول باعث جذب کلسیم بیشتر در بدن می شود که این موضوع به معنی سلامت بیشتر دندان ها و تراکم استخوان ها و جلوگیری از پوکی آن هاست.
زایلیتول ماده سالمی است و مضرات قند و شکر را ندارد اما مصرف بیش از حد آن باعث بروز مشکلات گوارشی مانند گاز و ورم و اسهال می شود. به علاوه این ماده برای سگ ها بسیار سمی است و باید دور از دسترس نگهداری شود.
۸. اریتریتول
اریتریتول مانند زایلیتول یک الکل قند است و کالری آن کمتر از زایلیتول است. میزان کالری موجود در هر گرم این ماده ۰.۲۴ است. یعنی کالری آن معادل ۶% شکر معمولی است.
شیرینی اریتریتول به میزان شیرینی شکر است. از آنجا که بدن انسان دارای آنزیم های تجزیه کننده این ماده ناست بیشترین مقدار این ماده به طور مستقیم جذب خون شده و از طریق ادرار دفع می شود.
اریتریتول مضرات شکر را ندارد و باعث افزایش انسولین و قند خون و یا کلسترول نمی شود. مصرف این ماده برای بدن کاملا بی خطر بوده و بسیار با بدن سازگار است.
بر اساس مطالعات انجام شده مصرف روزانه اریتریتول به اندازه یک گرم به ازای هر نیم کیلو گرم وزن بدن بلامانع است اما مصرف زیاد آن ممکن است سبب بروز مشکلات خفیف گوارشی شود.
۹. شربت یاکون
شربت یاکون موجب کاهش اشتها میشود
شربت یاکون از گیاه یاکون استخراج می شود. این گیاه بومی امریکای جنوبی است. طعم شیرینی دارد و دارای رنگ تیره ای است.
از این گیاه برای تبلیغ ماده ای برای کاهش وزن استفاده می شده است اما برای اثبات این خاصیت هنوز نیاز به مطالعات بیشتری است.
شربت یاکون حاوی حدود ۵۰ درصد فروکتولیکساکارید است، یک نوع مولکول قند که بدن قادر به هضم آن نیست. از این رو این ماده دارای یک سوم کالری شکر است. یعنی هر گرم آن دارای۳/۱ کالری است.
فروکتولیکساکارید هورمون گرسنگی گرلین را کاهش داده و در نتیجه اشتها کاهش می یابد. همچنین این ماده باعث تقویت باکتری های مفید بدن می شود که برای سلامت بدن ضروری است.
باکتری های مفید معده سبب کاهش دیابت و چاقی می شوند و سیستم ایمنی و همچنین عملکرد مغز را افزایش می دهند.
مصرف شربت یاکون بی ضرر است اما مصرف بالای آن باعث تولید گاز معده و ایجاد اسهال و ناراحتی های هاضمه می شود.
از معایب این ماده عدم مقاومت آن در برابر حرارت است. ساختار فروکتولیکساکارید این ماده بر اثر حرارت تجزیه شده و از این رو نمی توان از این ماده برای پخت و پز استفاده کرد.
از این ماده می توان برای شیرین کردن چای و قهوه و ... استفاده کرد.
۱۰. شکر نارگیل
شکر نارگیل از شیره نارگیل تهیه می شود. این ماده حاوی مواد مغذی مانند آهن، روی، کلسیم و پتاسیم است و سرشار از آنتی اکسیدان ها است.
شکر نارگیل حاوی ماده ای به نام اینولین است که نوعی فیبر است که باعث کاهش و کند شدن جذب گلوکز می شود.
میزان کالری موجود در شکر نارگیل بالا است و این میزان تقریبا برابر با کالری موجود در شکر معمولی است.
به علاوه دارای میزان بالایی از فروکتوز است که فروکتوز بالا مانند شکر معممولی دلیل اصلی مضر بودن آن است. در نتیجه شکر نارگیل اگر چه یک نوع قند طبیعی است اما به علت شباهت خواص آن با شکر معمولی باید در مصرف آن احتیاط کرد.
۱۱. شربت افرا
شربت افرا از شیره درخت افرا استخراج می شود. شربت افرا حاوی مواد معدنی مانند کلسیم، روی، پتاسیم، آهن و منگنز است. دارای مقادیر زیادی آنتی اکسیدان است. برخی از محققان بر این باورند که شربت افرا خواص ضد سرطانی دارد ولی اثبات این امر نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.
این ماده هر چند دارای مقادیر زیادی آنتی اکسیدان و مواد معدنی و مغذی است اما دارای میزان شکر بالایی است و در مقایسه با شکر معمولی شاخص گلیسمی بالایی دارد. از این رو شربت افرا د رافزایش قند خون موثر است.
شربت افرا نیز مانند شکر نارگیل جایگزین مناسبی برای قند و شکر معمولی است اما مصرف آن باید با احتیاط همراه باشد.
۱۲. ملاس
ملاس مایعی شیرین و قهوه ای رنگ است. این مایع از جوشاندن نی شکر و یا آب چغندر قند به دست می آید. این مایع حاوی ویتامین و مواد معدنی و آنتی اکسیدان است. میزان آنتی اکسیدان ملاس تیره از عسل و شربت افرا بیشتر است.
این ماده دارای مقادیر قابل توجهی پتاسیم و کلسیم است و از این رو برای سلامتی استخوان ها و قلب بسیار موثر است.
نکته مهم
خوراکی هایی که در این مقاله معرفی شد صرفا به عنوان جایگزین طبیعی برای قند وشکر معمولی است. بنابر این مصرف این خوراکی ها به افراد دیابتی توصیه نمی شود و این افراد باید در نظر داشته باشند حتی با وجود برخی از مواد طبیعی که ادعا می شود سبب درمان و یا بهبود دیابت می شود باید از مصرف خودسرانه آن پرهیز کرده و با پزشک خود مشورت کنند.